Elavult böngésző!

Ön egy régebbi böngészőt használ, hogy használni tudja az arte.hu új funkióit kérjük váltson frissebb verziójúra .

Árverésünk hamarosan kezdődik! Itt követheti
Árverésünk most zajlik

Az ARTE Galéria és Aukciós Iroda 1997 óta foglalkozik műtárgyak, főként grafikák árverezésével, aukciók előkészítésével, lebonyolításával.

Alapítója Marsó Diana, társtulajdonos ügyvezető Marsó György.

A magán műkereskedelem indulásakor, a Műgyűjtők Galériája Aukciósház galériavezetőjeként (1987 - 1997) jelentős szerepem volt. 

A saját galéria nyitásakor ( 1997 tavasza) egy olyan piaci szegmenst kerestem, ami egyrészt a kedvemre való, másrészt a Galéria térbeli adottságai (40 , később 85 nm) lehetővé tettek: elindultunk a grafikai műfajra való specializálódás felé.

A 27 év alatt 156 saját szervezésű aukciót rendeztünk. Néhány árverés kivételével (2020-ig) csak papírmunkákat árvereztünk. Több mint 17 ezer műtárgyat kínáltunk eladásra, és 11 ezer körüli művet adtunk el.

2021. augusztusa óta működtetjük az önálló aukciós weboldalunkat.

A 27 év alatt a Galéria kapott izgalmas feladatokat

  • Fajó János felkérésére a 23. aukciónkon, a 70-es évek egyik fontos kiállítóhelyének, a Józsefvárosi Kiállítóterem műtárgyegyüttesének eladása volt a cél.  Az aukcióhoz, egy fontos, szakirodalomnak számító katalógust  szerkesztettünk!
  • Dési Huber Istvánné  teljes hagyatékát (bútorok, iratok, műtárgyak) 1 éves feldolgozói munka után  árvereztük el a 34-es árverésünkön (87 %-os eladás).
  • Egy " Falfelszabadító festményaukció" volt a 38. árverésünk (anonim műgyűjtő profiltisztítás céljából adott el főleg enteriőrt ábrázoló műveket).
  • 62. aukciónkon megtisztelő feladatként árvereztük el a Radnóti Miklósné hagyatékából származó 18 műtárgyat.
  • 64. árverésünk pedig Ortutay Gyula néprajztudós több mint 20 éve őrzött hagyatékának (maradékát) számoltuk fel óriási sikerrel.

Az aukciók közötti időszakokban rendszeresek voltak a kiállítások, melyek többsége művészhagyatékokból származott (Bartha László, Bernáth Aurél, Bolmányi Ferenc, Bor Pál, Galamb Grossova Erzsébet, Mersits Piroska, Molnár C. Pál, Móricz Margit, Veress Pál). Más részük egy-egy gyűjtő tulajdonából került a falra.
Több kortárs művésznek is teret adtunk (Bartl József, Bálind István, Sinkó István, Szikora Tamás).

A Galéria folyamatos üzemelése alatt, mint önálló árverező számtalan felkérésnek tettem eleget: egy-egy aukció előkészítésétől a kalapács utolsó koppanásáig, vagy csak az árverés levezetése volt az elvállalt feladatom. Sok üzleti, és legalább annyi jótékony árverést tartottam kézben.

Voltak kihívó nagy feladataink kortárs művészek számára:

két pályázat teljes lebonyolítása a kiírástól az eredményhirdetésig: az „Önarckép” címűre 101 mű érkezett, a "Borcímke" tervezésre 76-an jelentkeztek. MIndkét eseményt sikerült a pályázók és a megbízók szempontjából is a legkörültekintőbben megszerveznünk.

Szakértőként a legnehezebb feladatot 2005-ben kaptam: a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány raktárkészletének eladására kértek tőlem véleményt.
Tanácsomat megfogadva kezdték el az anyag aukcionálását. Az első néhány év képcsarnoki aukcióinak összeállítását és árverezését is elvállaltam. Ezek átlaga 90%-os eladási siker volt.

2013. július 1-től egy évig szüneteltettem a Galéria működését, mert egy hetente árverést rendező aukciósház (Műgyűjtők Háza ) beindítását vállaltam el. Az első év bizonyította a cég létjogosultságát a műtárgypiacon. 2014 őszétől ismét az ARTE működtetése volt fontos  számomra, azóta dolgozom fiammal,  Gyurival  együtt.

A Galéria 20. születésnapjára 2017 nyarán összeállítottam egy albumot, melybe az árveréseinken szereplő, számomra legkedvesebb tételek fotóit a kikiáltási és leütési áraikkal együtt gyűjtöttem egybe . A szerkesztés során sok tényezőt kellett figyelembe vennem, például, hogy a kiválasztott tétel archív fotója nyomdai minőségű-e vagy sem.  A könyv 2017 november végén 300 sorszámozott példányban jelent meg, sikeres összefoglalónak tartom a 20 éves munkánkról.

2024. június

Marsó Diana