Elavult böngésző!

Ön egy régebbi böngészőt használ, hogy használni tudja az arte.hu új funkióit kérjük váltson frissebb verziójúra .

Árverésünk hamarosan kezdődik! Itt követheti
Árverésünk most zajlik

Az aukció tételeit előzetesen regisztráció és belépés nélkül is szabadon megtekintheti. 

Az aukcióban való részvételhez regisztráció szükséges, melynek a menete a következő:

 1. Regisztráció kitöltése a weboldalon
 2. Aktiváló sms elküldése a visszaigazoló email-ben kapott adatok alapján
 3. Sikeres aktiválás* után belépés

* Lehetőségünk van arra, hogy azt az ügyfelet, aki a vásárlási szabályzatunkban előírt fizetési határidőt rendre nem tartja be, annak a regisztrációját inaktiváljuk. Erről külön értesítést nem küldünk számára. Ismét akkor lesz lehetősége licitálni/vásárolni az oldalon, ha a vitás kérdéseket tisztázzuk egymással.

Egy aukciós esemény két részből áll:

 1. Vételi megbízás adásának időszaka – amikor a tételekre vételi megbízások adhatók. A legmagasabb vételi megbízást adó nevében az aukció folyamán a gép automatikusan fog licitálni.
 2. Licitálás időszaka – amikor az árverés időpontjában a helyszínen és az interneten licitálni lehet az adott tételekre.

Vételi megbízás adására csak regisztráció, aktivált felhasználói fiók és belépés után van lehetőség. Vételi megbízást az aukció weboldalon történő publikálásától, az élő licitálás megkezdése előtti 2 óráig lehet adni.  Ameddig a vételi megbízást el lehet küldeni ill. utána az árverés megkezdéséig minden tétel egyedi oldalán fel van tüntetve a hátralevő idő.


A vételi megbízás adásának szabályai

 • A vételi megbízások nem nyilvánosak. Hogy egy-egy tételre milyen ajánlatok érkeztek, az csak az aukció folyamán derül ki.
 • Vételi megbízást csak érvényes licitlépcsőre lehet tenni.
 • A legalacsonyabb vételi megbízás összege a kikiáltási árat követő első licitlépcső értéke lehet. Ha nincs magasabb vételi ajánlat, a tétel alapáron lesz leütve.
 • Ugyanarra az összegre nem lehet két vételi megbízást tenni. Ilyen esetben az első ajánlattévő megbízása lesz rögzítve, a többiek hibaüzenetet kapnak.
 • Ha az adott megbízás összege kisebb mint más ügyfél által már rögzített vételi megbízás, az összeg rögzítésre kerül. A  tétel jelenlegi ára a kisebbik megbízás összegét eggyel meghaladó licitlépcső lesz.
 • Ha az adott megbízás összege megegyezik a más által rögzített legmagasabb vételi megbízás összegével, a tétel jelenlegi ára az aktuálisan megadott összeg lesz.
 • Ha az adott megbízás összege meghaladja az eddigi legnagyobb megbízás összegét, az aktuális ár az eddigi legnagyobb megbízást követő licitlépcső lesz.
 • A vételi megbízások összege a rögzítés után NEM módosítható vagy törölhető és MINDEN esetben fizetési kötelezettséggel jár, amennyiben megnyeri a adott tételt!

A vételi megbízás adásának időszaka az élő aukciót megelőző 2 órával lezárul. Innentől csak telefonon lehet vételi megbízást adni, egészen az aukció kezdetéig. 

A saját vételi megbízások a Profil/ajánlataim menüpont alatt elérhetőek. Minden sikeresen rögzített vételi ajánlatról email értesítést küldünk.

A licitálási folyamatokat az árverés vezetője indítja a helyszínen az aukció meghirdetett kezdő időpontjában. A kezdő időpontot megelőző 10 percben a weboldal tetején vörös sávban jelezzük a közelgő aukciót, és az első tétel elérhetőségét. A vörös figyelmeztető sáv az élő aukció teljes időtartama alatt látható és mindig az épp aktuális tételre mutat. 

Licitálni csak regisztráció, aktivált felhasználói fiók és belépés után lehet. A licitálás egyidőben folyik a helyszínen és az interneten. A licitálási folyamatokat a helyszínen tartózkodó operátor irányítja.


Licitálás folyamata, szabályai

 • A tétel licitálási folyamatát az árverés vezetője tartja kézben.  A licitálni  csak azután lehet,  hogy  ő "kinyitja" a tételt, ezáltal hozzáférést enged a licitális funkcióhoz. A teremben személyesen jelen levők  vagy a telefonon résztvevők nevében ő licitál a weboldalon.
 • A licitálási folyamat a logablakban követhető.
 • A licitálás a jelenlegi árról indul. A tétel jelenlegi ára a leadott vételi megbízások alapján kerül meghatározásra, úgymint, a második legnagyobb vételi megbízás összegét követő első licitlépcső. Vételi megbízások hiányában az első licitet a kikiáltási árra lehet tenni.
 • Ezt követően licitálni csak a jelenlegi árat követő licitlépcsőre lehet.
 • Nem licitálhat az, aki jelenleg éppen vezeti a licitálást. Ez akkor is igaz, ha vételi ajánlat miatt, az ő nevében a rendszer licitál éppen.
 • A rendszer a vételi megbízások alapján automatikusan licitál a legmagasabb megbízást adó nevében a megadott összegig. A megbízást adónak a rendszer zöld M betűvel jelez a maximális összegig, amíg a rendszer a nevében licitál, amíg a megbízása szól.
 • Az operátornak lehetősége van több licitlépcsőt átugorva, magasabb összegre licitet tenni.
 • Licit visszavonására NINCS lehetőség. A licitálás MINDEN esetben fizetési kötelezettséggel jár, amennyiben megnyeri a adott tételt!
 • Az operátor 3 lépésben zárja az aktuális tétel licitálási folyamatát, erről a felhasználók a licitálási funkciók alatti 1, 2 számok illetve a harmadik, kalapács szimbólum pirosra váltásával értesülnek. Ha nem érkezik ajánlat egy tételre, az árverés vezetője ideiglenesen leüti/lezárja a tételt.
 • Az operátor a első és második lépés között tetszőleges időt várhat, a második és a harmadik lépés között viszont minden esetben minimum 5 másodpercet vár.
 • Akár a helyszínen, akár a weboldalon bárki licitál a zárási folyamat közben, a zárási folyamat újraindul.
 • A tétel akkor zárul, amikor az operátor legalább 5 másodpercet várt a zárás második szakasza után és nem érkezett érvényes licit. Ekkor az operátor lezárja a licitálást a kalapáccsal, innentől licitálni már nem lehet.
 • A zárás után a weboldal automatikusan az adott tétel licitálásának összesítő oldalára vált, ahol lehetőség van áttekinteni a lezárt tétel licitálási eredményeit. Erről az összesítő oldalról minden felhasználó manuálisan lép tovább a következő tételre. Az operátor a tételek között elegendő időt hagy  az eredmények áttekintésére az új tétel licitálásának elindításával.
 • A felsorolás első pontjával újrakeződik a következő tétel licitálási folyamata.
 • Azok a tételek, amelyekre nem érkezett vételi megbízás illetve licit a licitálási folyamat alatt,  a három szimbólummal (1,2,kalapács)  ideiglenesen lezárásra kerülnek.  Alacsony tételszámű aukció esetén az árverés utolsó tételének lezárása után minden el nem kelt tétel,  sorrendben újra árverésre kerül.  Az árverés akkor fejeződik be, amikor ezeken a tételeken is végigment a rendszer.  Onnantól az aukció oldalán, a katalógusban,  a tételek mellett rögzítve van a leütési  ár.  Az el nem kelt  tételek mellett pedig az aukció után 10 napig,  "kosár" jelzi a megvásárlás lehetőségét.  A 10. nap után az ár megbeszélés tárgya.  Amikor 100 tétel fölötti árverést rendezünk, az el nem kelt tételeket csak a helyszínen illetve telefonon tudják visszakérni. Erre az árverés utolsó tételének leütése után 10 perc múlva kerül sor. Az így módosult eredménylista felkerülése lesz hivatlosan lezárva az aukció.
 • Ha ideiglenesen nem követi az aukciót, az oldal tetején lévő piros figyelmeztető sáv segítségével bármikor újra az aktuális tételnél kapcsolódhat be!